Hilde Stekelorum stelde eind oktober 'Share' voor, een kookboek waarin ze ons laat kennismaken met haar eigenzinnige wereldkeuken.

Chef Hilde en gastheer Bernard Vandeputte baten Boîte in Sint-Idesbald uit sinds 2017. Een jaar geleden waren ze één van de nieuwkomers in Gault&Millau. Genoeg redenen voor een gesprek met onze redacteur.

Tij-dingen: Kan je in ’t kort vertellen wie jullie zijn?

Hilde Stekelorum: "Wij zijn afkomstig uit Alveringem waar we vroeger restaurant Tapa Tapa uitbaatten. Sinds juni 2017 zijn we hier gestart met een ander concept. In Alveringem was de kaart beperkt tot de Spaanse keuken, maar ik wou dat opentrekken. Niet alleen qua locatie en klanten, maar ook van soort keuken. Vandaar de verhuis."

T-d: Wat is jullie link met de gemeente Koksijde?

Hilde: "Mijn tante en nonkel wonen hier, Paul en Rosa Mouton. Mijn tante is een Stekelorum, de zus van mijn vader. En met haar zes kinderen zijn we nog altijd close. Ik kwam vroeger veel in Sint-Idesbald. Algemeen directeur Joeri Stekelorum is ook verre familie."

T-d: Vroeger baatten jullie Tapa Tapa uit? Wat is het verschil?

Hilde: "Klopt, in Tapa Tapa serveerden we puur Spaanse tapas, gerechten om te delen. Wij zetten dat een beetje avant la lettre op de kaart. Alles kwam in het midden van de tafel en iedereen nam uit het potje om zichzelf te bedienen. Maar dat was dus beperkt tot de Spaanse keuken, terwijl we hier de hele wereld op tafel zetten. Het zijn ook gerechten om te delen. Geen tapas meer maar sharing dishes, dat is de moderne benaming. De keuken is ook veel verfijnder."

Lees verder onder de foto.

© Boïte

T-d: Waarvan komt het idee om een boek uit te geven? Kan je kort zeggen waarover het gaat?

Hilde: "Op vraag van een uitgever die toevallig bij ons kwam eten. Het was een kalme avond en ik stond op het punt om met mijn boeken en schriften naar boven te gaan - om er te werken aan mijn nieuw menu - toen ik hem begroette. Hij vroeg om naar hem te luisteren, ik luisterde en voilà hier zijn we. Het boek bevat enkele hoofdstukken waaronder een stukje nostalgie uit Alveringem. Je vindt er de clásicas in terug, de gerechten met het meeste succes. De rest van de hoofdstukken is gelinkt aan onze huidige menukaart: de kleinere hapjes, de voorgerechten, mains en side dishes. Er wordt ook veel aandacht geschonken aan groenten."

T-d: Wat is jullie lievelingsgerecht of favoriete ingrediënt?

Hilde: "Goh. Dat zijn er veel! Mijn grote 'lievelingen' in de keuken zijn mijn specerijen en kruiden. Daarom is de Aziatische en Midden-Oosterse keuken voor mij belangrijk. Daar werken ze ook altijd met een mix van specerijen en dat zijn natuurlijk de smaakmakers in de keuken. Dat is eigenlijk mijn basis, van daaruit vertrek ik om een gerecht te maken."

T-d: Wat lusten jullie zelf niet? Van welke zaken in de keuken word je zenuwachtig?

Hilde: "Warme rode kool lust ik niet, maar koud wel. Gek hé? Groenten uit blik? Geef mij maar verse. Waar ik zenuwachtig van word? Het is moeilijk mij nog zenuwachtig te maken. Maar als het niet vooruit gaat, ja... dan wel. Eigenlijk ben ik een rustige chef. Rustig, maar streng. Als het eten opgediend wordt, dan moet het in orde zijn."

T-d: Welke dromen zijn er nog? Professionele uitdagingen op de bucketlist?

Hilde: "Ik heb geen grote ambities meer. Wat ik wel wil, is jongeren inspireren en opleiden. Het kruiden van het eten - wat heel belangrijk is - en hen leren om iets apart te kunnen brengen. Mijn passie delen. Chefs in opleiding zijn altijd welkom om bij mij aan te kloppen."

T-d: Uit hoeveel leden bestaat jullie team?

Hilde: "In de keuken heb ik iemand die mij helpt en iemand die afwast - maar eigenlijk ook af en toe inspringt. En in de zaal zijn ze met twee. Als ik geluk heb, komt er ook af en toe een stagiair. 's Zomers zijn er natuurlijk de jobstudenten. Belangrijk is dat ze interesse tonen en dezelfde passie delen als mij."

T-d: Wat is uw favoriete plaats in onze gemeente?

Hilde: "Sint-André is mijn favoriete plekje, aan de beachbar van Fredje. Er heerst zo'n ongedwongen sfeer en dat vind ik leuk. Daarnaast is het ook een prachtig strand."